Що потрібно говорити дитині, щоб він виріс щасливою особистістю

  • Редактор Лева
  • 14.07.2020
  • 2824

Психологи єдині в думці, що для того, щоб дитина була щаслива в майбутньому, її батьки самі повинні відчувати це почуття. Зазвичай, тата і мами хочуть, щоб їхній малюк був розвинений, розумний, здоровий і щасливий. Але у кожного різне розуміння, як цього досягти. Немає єдиного способу ідеального батьківства, але є багато шляхів бути хорошими мамою і татом своїм дітям. Виходячи з порад психологів і аналізуючи результати наукових досліджень, батькам не варто недооцінювати силу слова, і варто намітити власний успішний курс виховання.

Базові принципи виховання - як орієнтир для батьків

  1. Найпотужніший інструмент для виховання - наше власне життя. Всі наші дії означають більше, ніж просто слова. З народження діти хочуть бути пов'язані з нами, вони всіляко наслідують нам. Ми повинні у всьому бути для них прикладом. Запитайте себе: «Як я говорю з дитиною, спілкуюся з чоловіком / дружиною перед малюком? Як я показую свою симпатію? Щедрість? Важку роботу? ». Ми можемо створити сторінки правил і гори очікувань, але дитина більше навчиться, бачачи, як ми справляємося з власним життям.
  2. Дайте дитині свободу з кордонами. Діти хочуть бути вільними, але для цього їм потрібно дати безпечну основу. Наприклад, конкретні правила поведінки - поділ обов'язків, турбота про інших і тому подібне. Коли ми ставимо малюка в центр світу або негайно виконуємо всі його бажання, можемо створити для нього небезпеку і низьку толерантність до розчарування, що обмежує в майбутньому житті. Нашою метою має бути заохочення незалежності в дитині, в той же час, даючи їй відчуття безпеки і любов.
  3. Не проектуйте себе і свої бажання на дітей. Батьки повинні зрозуміти, що їхні діти - не вони, а окремі особистості, у яких свій шлях. Можна показувати свою зацікавленість їх захопленнями, тим, ким вони є, відчувати гордість за них і підтверджувати це відповідними фразами. Батьки можуть спостерігати за своїми чадами в різних ситуаціях, помічати, що надихає дітей, а що дратує. Частина відповідальності батьків - озброїти дітей власним почуттям відповідальності. Важливо навчити їх піклуватися про себе, про свій дім, мати свої домашні обов'язки, завдання, щоб вони відчували себе компетентними, і їм було комфортно. Це допоможе їм відчути мету і будувати власну самооцінку. Однозначно потрібно говорити слова похвали.
  4. Не бийте дітей і не ляскайте їх по попі. Дослідження показує, що ляпаси дитини по попі збільшує ймовірність багатьох поганих наслідків для здоров'я і розвитку дитини. Це психологічні проблеми, зловживання наркотиками, схильність до суїциду, фізичними проблемами розвитку і поведінки. У малюків, яких шльопали в дитинстві, в підлітковому віці проявляється поганий характер і негативна поведінка уже в 5 класі. Фізичні покарання можуть впливати навіть на мозок дітей. У тих, кого регулярно шльопали, було менше сірої речовини в певних ділянках префронтальної кори, що відповідають за депресію, наркоманію та інші психічні розлади.
  5. Ідіть на роботу. Дочки працюючих матерів навчаються набагато швидше, мають більше шансів працювати і отримували великі доходи, довело дослідження Гарвардського університету, яке охопило 50 000 дорослих в 25 країнах. Сини працюючих мам частіше доглядають за дітьми, виконують домашню роботу і в подальшому шукають в дружини жінок, які працюють.
  6. Віддайте дитину в садок. Якщо у вас є дошкільник, не тримайте його вдома. Виявляється, діти, які відвідують дитсадки, мають кращу поведінку і менше емоційних проблем, ніж ті, з ким займається сім'я або няня. На це вказує дослідження, проведене в Інституті епідеміології та громадського здоров'я П'єра Луї в Парижі, серед майже 1,5 тисячі дітей.
  7. Укладайте дітей рано спати. Батьки, які укладають своїх дітей спати разом з сонцем (або влітку до того, як воно сяде), отримують більш успішних особистостей. Відсутність певного режиму сну призводить до того, що діти від трьох років, сплять менше. Дослідження показує, що діти, які засипають до дев'ятої вечора, сплять на 78 хвилин більше.
  8. Співайте дітям. Дослідження доводить, що діти залишаються спокійними вдвічі довше, якщо з ними не просто говорять, а співають їм. Ще одне дослідження показало, що мамин спів розвиває соціальні здібності дитини. Спів колискових пісень і читання дитячих віршів - запорука подальшої успішної освіти і емоційного благополуччя.
  9. Бігайте з дітьми і будьте активними. Дослідження показують, що активні матері мають здорових дітей. Інше дослідження показало, що дитяче ожиріння безпосередньо пов'язано зі стилем життя батьків, а якщо вони мають здорові звички, їх матимуть і діти.
  10. Читайте дітям і з дітьми. Діти люблять батьків, які читали їм кожен день, виявляють інтерес до читання в майбутньому.

Щасливу особистість потрібно виховувати з дитинства

Що потрібно говорити дитині, щоб вона виросла щасливою особистістюВимовлені вголос слова і фрази мають величезний вплив на наших спадкоємців, залишаючи глибокий, незгладимий слід всередині підсвідомості. Важливі не тільки слова, а й емоції, тон і настрій з яким ви їх вимовляєте. Сильний відгук сказані в дитинстві слова мають на почуття гідності, себелюбство в дорослому житті, на те які страхи, сумніви будуть нас переслідувати в подальшому.

Кожні батьки щиро вважають свого малюка унікальним, особливим на відміну від інших дітей. Але це не заважає їм роздавати запотиличники, голосно кричати, не сильно підбираючи вирази і слова, замість того щоб говорити дитині теплі, щирі слова любові, поваги. Правдиві слова, від найдорожчих і близьких людей які зміцнюють віру в себе, заспокоюють. Малюки будуть ними користуватися, як інструментами в будь-якому віці, навіть самі, будучи в статусі батьків.

Пропонуємо скористатися важливими фразами, якими повинні оперувати тата і мами, які прагнуть бачити своє чадо щасливою і успішною людиною в майбутньому:

  • "Я тебе люблю!";
  • «Ти молодець!», «Я пишаюся тобою!»;
  • «Я вірю в тебе», «Я тебе підтримую»;
  • «Ми раді, що ти у нас є!»;
  • «Ти завжди можеш покластися на мене»;
  • «Немає нічого страшного в помилках»;
  • «Ідеальних людей не існує»;
  • «Спасибі!», «Прости мене»;
  • "Що ти зараз відчуваєш?";
  • "Я пишаюся тобою";
  • "Ти сміливий";
  • "Я прощаю тебе";
  • «Я тут», «Я слухаю»;
  • «Ти здібна дитина»;
  • "Я сумувала за тобою";
  • "Ти сильний".

Фраза «Мені з тобою так пощастило» іноді набагато важливіше, ніж «Я тебе люблю». Оскільки цією фразою дорослий повідомляє малюкові, що він найкраща дитина на всій земній кулі. Батьки вдячні, що у них є такий особливий син або дочка. Яка б ситуація не виникла, з дітьми треба розмовляти. Маленька дитина всіма силами намагається вам сподобатися, іноді роблячи це невміло, по-своєму. Допоможіть зрозуміти малюкові, що він для вас досконалий, і ви завжди будете його любити. Повторюйте час від часу, ласкаві слова на його адресу. Фраз, що викликають зайве емоційне напруження при спілкуванні краще уникати:

  • «Роби так, як я сказала»;
  • «Будеш погано себе вести, я тебе покараю»;
  • «Припини плакати»;
  • «Ти ж дівчинка \ хлопчик!»;
  • «Ми для тебе все робимо, а ти ...»;
  • «У тебе не вийде, давай краще я»;
  • «Роби через не можу»;
  • «Навіщо ти брешеш?»;
  • «Пора дорослішати».

Дозвольте дитині насолодитися дитинством, а не прагніть через неї реалізувати власні амбіції. Також не варто забувати про користь ігрових наборів і м'яких іграшок для всебічного розвитку малюка.

Схожі статті
Про важливість дитячих ігор, як способі не тільки ..
14.07.2020
Щоб привчити маленьку дитину до дотримання особист..
14.07.2020
Не тільки діти, але і багато дорослих люблять збир..
14.07.2020
Дитинство сучасного малюка неможливо уявити без іг..
14.07.2020
Перші уроки читання, як і мови, дітям дають завжди..
14.07.2020
Сучасні батьки розуміють, наскільки важливо всебіч..
14.07.2020
Багато батьків замислюються над тим, як залучити д..
15.09.2020
З того моменту, як конструктор з'явився на ринку і..
15.09.2020