Пробуджуємо в собі дитину: як гра допомагає в боротьбі зі стресом

  • Редактор Лева
  • 14.07.2020
  • 946

Пробуджуємо в собі дитину: як гра допомагає в боротьбі зі стресомПро важливість дитячих ігор, як способі не тільки цікавого, а й корисного дозвілля свідчать численні дослідження вчених. Якщо в процесі гри, діти вчаться адаптуватися в соціумі, розвивають власні навички, таланти, уяву і мовні здібності, то доросла людина, граючи, позбавляється від всіляких стресів отриманих на роботі і не тільки. Через надмірну насиченість подіями, не завжди позитивними, перевтоми, поганого сну, різного виду переживань, батьки постійно піддаються стресу і не завжди знають шляхи виходу з нього. Може здатися дивним, але саме гра покращує самопочуття тат і мам, піднімаючи настрій і зміцнюючи імунітет. Граючи з дітьми, старше покоління підвищує в організмі вироблення окситоцину, чому зростає розумова витривалість і добре самопочуття.

Не варто боятися бути дитиною, занурюючись в знайомий з дитинства стан, коли радість і сміх переповнювали. Не важливо, збираєте ви конструктор неокуб зі своїм малюком або граєтесь постановкою сценки в ляльковому міні-театрі, граєте в настільні ігри або разом складаєте складний пазл, веселий сміх лікує від депресії, стану стресу, маючи такий же ефект, як заняття в тренажерному залі. У мозку проходять хімічні процеси, виробляються ендорфіни і знижується кортизол - гормон стресу.

Дотримуємося основних правил гри для батьків

Міжнародний експерт з нейрофізіології, дитячого розвитку доктор Хардінг дає такі поради, які необхідно дотримуватися всім батькам:

  1. Вишукуємо будь-які можливості для гри та спілкування. У перші три роки батькам важливо встановити зі своєю дитиною емоційний зв'язок. Малюк в процесі спільної гри буде розкривати перед вами всі грані своєї особистості. Саме ви будете сприяти його гармонійному фізичному і розумовому розвитку.
  2. Про готовність до гри малюкові повідомить ваше тіло, яке буде знаходитися на одному рівні з крихіткою. Повторюйте за дитиною її манеру поведінки, не боячись бути смішним або безглуздим, заряджайтеся через гру щирими емоціями.
  3.  Неодмінний пункт - підтримка зорового контакту. Необхідно намагатися під час веселої забави, постійно заглядати в очі непосиді, посміхаючись при цьому. Так, хлопчик чи дівчинка відчуватимуть вашу присутність, щирість і взаємність проявлених почуттів. Багато інтерактивних іграшок з успіхом зацікавлять представників різних поколінь.
  4. Віддайтесь своїм почуттям, і сміливо вирушайте в дитинство, навчившись розслаблятися і отримувати незабутнє задоволення від гри. Забудьте на час про свою роботу, покладених на вас суспільством зобов'язань і завдань. Прекрасним антидотом проти стресу можуть бути м'які іграшки.
  5. Повертаючись у власне дитинство, згадайте свої улюблені іграшки, запропонуйте дитині прості і веселі забави, які вона сприйме із великим задоволенням і ентузіазмом. У хід йдуть класичні іграшки, типу пірамідок, кубиків, неваляшек, каталок і шнурівок.
  6. Відкрийте в собі винахідника, з великим натхненням і фантазією придумуючи нові втіхи і розваги. Не бійтеся мріяти і втілювати власні ідеї ігор, взяті з власного світу далекого дитинства.
  7. Не акцентуйте свою увагу на отриманні будь-якого результату від гри. Будьте креативні і спонтанні, насолоджуйтеся спільно проведеним часом і веселощами. Непотрібно навчати малюка якихось дій, постійно намагаючись всіляко допомогти, всьому - свій час.
  8. Сформуйте умовний «ігровий трикутник», який об'єднує вас, дитину та іграшку. Це буде сприяти вашому взаємозв'язку, обміну враженнями і емоціями. Кроха буде жадібно вбирати ваші ідеї, спостерігати за виявленими реакціями.
  9. Увага дорогого коштує. Не псуйте приємний процес гри і спілкування розмовами по мобільному телефоні або переглядом телепередач. Зосередження на грі буде означати повноцінну увагу, віддану улюбленому чаду. Синочок чи донечка будуть відчувати свою значимість у вашому житті, безмежну любов і турботу. Немає необхідності бути професійним педагогом, щоб разом проводити дозвілля, робіть все інтуїтивно, і ви точно не помилитеся.

Переносимо ігровий підхід в реальне життя

Захоплююча гра покращує самопочуття, сприяє позбавленню від стресу, особливо якщо людина потрапляє в стан потоку, коли вона цілком занурюється в події, що відбуваються. У того, хто грає, зростає мотивація, а не проявляється проста зацікавленість процесом. Віддаючись повністю веселим розвагам, доросла людина наповнюється позитивною енергією, злегка втрачає відлік часу. У неї немає усвідомлення конкуруючих думок або переважання негативних емоцій. Потрапляючи у сверх позитивний психологічний стан потоку, людина отримує нові сили і мотивацію зробити все ще краще, позбавляючись в процесі гри від стресових ситуацій.

Захоплююче завдання дозволяє краще контролювати свої думки і почуття, ніж пасивне розслаблююче заняття, типу читання книг, перегляд фільму. Тому, щоб швидше впоратися зі стресовою ситуацією, придушити почуття болю, батьки разом з дітьми проводять корисне і приємне дозвілля.

Намагаючись відпустити почуття тривоги і контролювати виникають негативні емоції. Малюк завжди надає зворотний зв'язок, удосконалюючи свої ігрові навички.

Розвиваючі ігри сприяють ранньому розвитку дошкільників

Яскрава, барвиста іграшка з безліччю деталей і елементів дозволяє малюкам в повній мірі пізнавати навколишній світ. Спільні ігри з батьками- неодмінний атрибут позитивних емоцій, довіри до дорослих з боку дитини. Цікавий ігровий процес не просто весела забава, а спосіб поліпшити дитині настрій, зробити дитинство щасливим. Всілякі сюжетні і тематичні ігри допомагають:

  • займатися творчістю і отримувати нові знання;
  • розвивати допитливість, уважність і реакцію;
  • зосередженість і кмітливість;
  • підвищити інтерес, посидючість і дисципліну;
  • самостійність і спостережливість;
  • зорове сприйняття і окомір;
  • логічне мислення, концентрацію уваги;
  • короткочасну і довготривалу пам'ять;
  • координації рухів, дрібну моторику рук.

Сприяють ранньому розвитку Монтессорі матеріал, неокуб і конструктори, головоломки, лабіринти. В процесі забави, ігри допомагають вивченню колірних відтінків, навчання основам рахунку і читання, креативного мислення та фантазії. Маленькі хлопчики і дівчатка вчаться знаходити пари, визначати розмір предмета, мати поняття «більше-менше», знаходити відповідності та протилежності. Цілеспрямованість дошкільника дозволить легко, граючи підготуватися до занять в школі, підготувати пальчики до письма.

Збіг емоційних станів дорослого і дитини

Не потрібно скидати відповідальність за невдачі на когось іншого, звинувачувати у всіх проблемах інших людей, владу і державу. Чим постійно думати про проблеми, скаржитися на відсутність фінансів, здоров'я, на хронічну втому і катастрофічну нестачу часу, зробіть інвестицію в майбутнє своїх дітей. Просто знайдіть трохи часу, щоб щиро любити їх, організовувати веселі спільні розваги, обмінюючись емоціями і отримуючи відмінний настрій.

Якщо у старшого покоління, бабусь, дідусів виникає бажання побешкетувати разом з онуками, пограти з ними в ляльки, м'які іграшки, машинки, побудувати залізницю, зіграти в настільні ігри, не варто цьому перешкоджати. Їм також необхідно позбавлятися від стресу, негативних емоцій, отриманих з соціуму. Спілкування з онуками, спільно проведене дозвілля знижують соціальну ізоляцію літніх людей.

Необхідно всіляко намагатися зробити дитинство вашого малюка щасливим, сприяючи новому рівню довірчих відносин батьків і дітей, а стрес розчиниться в потоці сміху і веселощів.

Схожі статті
Батьки мріють, щоб малюк був успішним і затребуван..
05.06.2020
Нервова система у дітей - не така стійка, як у дор..
05.06.2020
Можливості віртуальної реальності і штучного інтел..
14.07.2020
Легко підібрати іграшку для дитини дошкільника. До..
14.07.2020
Щоб привчити маленьку дитину до дотримання особист..
14.07.2020
Не тільки діти, але і багато дорослих люблять збир..
14.07.2020
Дитинство сучасного малюка неможливо уявити без іг..
14.07.2020
Психологи єдині в думці, що для того, щоб дитина б..
14.07.2020