Еко-іграшки українських виробників.

  • Редактор Лева
  • 05.06.2020
  • 3897

Турбота про екологію - тренд останнього десятиліття і умова виживання нашої планети. У Данії, Фінляндії, Швеції дітей привчають піклуватися про екологію і сортування сміття мало не з народження. Україна теж рухається по шляху цивілізованих країн. Все частіше батьки питають в магазинах еко-іграшки.

Увага! Еко-іграшки - це конструктори, ляльки, ігри, роботи-трансформери з біорозкладаємих матеріалів. Вони зроблені з натуральної сировини (бавовни, дерева, каучуку) без застосування клею, токсичних лаків і фарб.

Різновиди еко-іграшок

Еко-іграшки існували завжди. Перш за все це фігурки з дерева: матрьошки, кубики, конструктори, каталки. Картон і папір також активно використовують для створення еко-іграшок. Пазли і ігрові персонажі з пресованого картону є у кожного малюка.

Екологічними можна назвати і ігрові фігурки з натуральних нефарбованих тканин. Раніше з льону та бавовни шили ляльок. Сьогодні з тканин натурального походження роблять розвиваючі подушки, килимки, м'які іграшки.

Еко-іграшки для дітей: з турботою про екологіюНещодавно з'явилися нові види еко-іграшок:

  • з біорозкладаємого пластика;
  • бамбука;
  • рідкоземельного металу (магнітний неокуб);
  • натурального каучуку.

У США біо-пластик і перероблена пластмаса користуються великим попитом. З них навіть роблять стрижні для 3D ручок. Іграшки з біо-сировини яскраві, приємні на дотик і абсолютно безпечні. Основою для їх виробництва служить новий матеріал - полілактид. Для фарбування іграшок використовують фарби органічного походження. Вони не викликають алергії і не завдають шкоди навколишньому середовищу.

Дерев'яні іграшки українського виробництва

Ігрові фігурки з дерева гарні своєю надійністю, екологічністю, довговічністю. Лісові масиви займають в Україні 17% території і служать джерелом екологічної деревини. Імпортувати сировину немає необхідності. З цієї причини еко-іграшки українських виробників досить дешеві і якісні. Багато з них робляться вручну.

Ось перелік українських компаній, що виробляють еко-іграшки:

  • ТМ «Клевер» (м. Дніпро),
  • HEGA (м.Суми),
  • Cubika (Івано-Франківська область),
  • Ігротека (м.Львів),
  • ТАТО,
  • Komarov Toys (м.Умань),
  • УкрТой.

Для виготовлення якісних іграшок використовують тверді породи дерева: модрину, ясен, бук. Деревина просякнута натуральними смолами. Їх аромат надає оздоровчий вплив на органи дихання, заспокоює нервову систему.

Розвиваючі іграшки з дерева - екологічні і корисні

Екологічність - важлива перевага дерев'яних іграшок. Але не єдина. Ігрові фігурки з дерева з'єднують дитину зі світом реальних речей. Вона відчуває важкість дерев'яних кубиків і пазлів, може розраховувати на їх стійкість. До того ж шорстка деревина набагато корисніша для розвитку сенсорних навичок, ніж гладка пластмаса.

Тому розвиваючі іграшки роблять переважно з дерева. Вони здатні подарувати дитині приємні тактильні відчуття, розвинути чутливість пальчиків. Дерев'яні іграшки безпосередньо впливають на дрібну моторику і (опосередковано) на мислення. В результаті малюк росте розумним і допитливим.

Зверніть увагу! Дерев'яні еко-іграшки виготовляють без використання клею. Фігурки роблять по заданих розмірах за допомогою лазерного різання.

Іграшки з гіпсу

Ще один різновид екологічного матеріалу - гіпс. Його поставляє сама природа. По суті, це подрібнений мінерал, здатний приймати задану форму і швидко застигати. Тому іграшки з гіпсу абсолютно безпечні і представляють унікальний будівельний матеріал. Він міцний, легкий, зручний для дитячих рук.

З гіпсу роблять:

  • колекційні статуетки (в тому числі скарбнички);
  • магнітики і магнітні фігурки;
  • ялинкові іграшки.
Зверніть увагу! В Україні випускають унікальні гіпсові конструктори за принципом Лего. З «цеглинок» можна зібрати будинок, замок, вокзал, будь-яке архітектурне спорудження. Робота копітка, але цікава!

Продукція з каучуку - з турботою про найменших

Гумові іграшки займають важливе місце в індустрії дитячих розваг. З них роблять м'які пищалки, гризунки, товари для купання. Сьогодні все частіше синтетичну гуму замінюють на натуральну - з природного каучуку. Такий матеріал безпечний для дитини і не завдає шкоди природі, оскільки повністю розкладається.

Бамбук

Цей натуральний, але дуже легкий матеріал виробники іграшок почали використовувати недавно. З бамбука роблять легкі кубики, сортери, пазли, магнітні «риболовлі» і пальчикові лабіринти. Оскільки трава не росте в Україні, сировину доводиться імпортувати. Це впливає на кінцеву вартість продукції. Зате бамбукове волокно повністю гіпоалергенне. Іграшки з бамбука можна купувати малюкам алергікам.

Як впізнати еко-іграшки по упаковці

Як впізнати Еко іграшкиЯкщо іграшка зроблена з екологічно чистої сировини, то упаковують її по-особливому. Еко-іграшки продають в екологічній упаковці. Як правило, це дерево, папір, картон. Немає необхідності викидати таку упаковку. Вона залишиться зручним сховищем для пазлів, елементів конструктора, ігрових фігурок. Навіть якщо упаковка прийде в непридатність, то не завдасть шкоди навколишньому середовищу, так як швидко розкладається.

Еко-іграшки: думки «за» і «проти»

Ніхто з батьків не стане свідомо заперечувати проти використання в іграх безпечних іграшок з екологічних матеріалів. Але іноді можна почути такі думки:

1. Вони некрасиві.

Так, еко-іграшки програють в яскравості. Адже малюнок на них нанесений безпечними фарбами на водній основі, а вони передбачають лише базові кольори спектра. Упаковка у еко-виробів не така гламурна, як у низькоякісних пластикових фігурок з відходів нафтохімічної промисловості.

Але іграшки з дерева (тканини, картону) зроблені з душею і фантазією. Часто фігурки роблять вручну, шліфуючи кожну грань. Тому еко-іграшки можуть програти перше враження. Зате виграють у кольорового пластику за такими параметрами, як приємна фактура, теплота, тривалий термін служби. Саме еко-іграшки частіше стають улюбленими у дитини!

2. Вони дорогі.

Так, еко-іграшки не можуть коштувати дешево. Вони зроблені з натуральних матеріалів (не з відходів!). До того ж проходять лабораторний контроль безпеки. Зате приставка «еко» гарантує відсутність у дитини алергії, захворювань шкіри та органів дихання.

3. Їх складно купити в Україні.

У нашій країні поки складно вибрати і придбати товари з натурального бамбука, каучуку, органічної пластмаси. Їх продають тільки спеціалізовані магазини або великі мережеві маркети. Але іграшки з дерева та картону цілком доступні. Радують покупців якістю та демократичною ціною.

Де купити еко-іграшки в Україні

Сьогодні стандарт «еко» впроваджують в своєму виробництві багато компаній. Навіть великі мережеві магазини відводять спеціальне місце в своєму асортименті еко-іграшкам. Гризунки з каучуку, упаковка з кукурудзи, напис з соєвих чорнил на упаковці - вже не екзотика, а розумні заходи безпеки. Адже мова йде про продукцію для дітей.

Виробники працюють над тим, щоб еко-вироби не відрізнялися візуально від привабливих, але небезпечних пластикових іграшок. За ними майбутнє. Україна активно інтегрується в Європу, де стандарти безпеки і якості досить суворі. А значить, частка еко-іграшок буде рости.

Схожі статті
Малювання - чудове заняття для дітей і дорослих. В..
05.05.2020
Малювання - цікаве творче заняття, та ще й корисне..
05.05.2020
Всесвіт «Марвел» - масштабний, видовищний проект. ..
05.06.2020
Ми купуємо дитині багато іграшок. Чи замислюємося ..
05.06.2020
Діти - природжені лінгвісти. У віці до 3-х років п..
05.06.2020
Цифрові пристрої всюди, їх частка в нашому житті б..
05.06.2020
Батьки мріють, щоб малюк був успішним і затребуван..
05.06.2020
Нервова система у дітей - не така стійка, як у дор..
05.06.2020