Що ми знаємо про KAWS?

  • Редактор Лева
  • 16.05.2022
  • 2792

Американський художник і дизайнер Брайан Донеллі (відоміший під своїм псевдонімом Kaws) - справжній законодавець мод у світі сучасного мистецтва. Його фігури стають популярними, як тільки виходять у світ, і не важливо, чи це багатометрові скульптури або міні-статуетки висотою не більш ніж 10 см - це цікаво і притягує погляд. Kaws працює і живе в Брукліні, саме там у майстерні створюються його скульптури, акрилові та трафаретні картини. Більшість його робіт – це оригінальні персонажі, але деякі – це переосмислення давно знайомих героїв. Готові фігурки Кавс розбирають музеї та виставкові зали по всьому світу: особливо популярні вони на батьківщині художника, в Америці, а також в Азії (зокрема в Південній Кореї та Японії, де в цілому популярна поп-культура).

У своїй творчості Кавс використовує ікони поп-культури SpongeBob SquarePants, собачок Снупі, Смурф і, звичайно, Міккі Мауса. Акценти робляться на яскравих контрастних кольорах та лініях. Одна з характерних рис творчості - часте використання символів «х» на руках, носі, вухах і очах. Цікаві й пози, у яких зображені герої: зазвичай, вони сором'язливі чи в позі безсилля.

Що ми знаємо про KAWS?

KAWS – з чого все починалося?

Художник народився в середині 70-х у штаті Нью-Джерсі. Ще будучи підлітком, він створив собі лейбл KAWS; при виборі назви він орієнтувався на вигляд букв, значення слова при цьому не мало жодного сенсу. Він написав вигадане слово на даху районної будівлі навпроти своєї школи, щоб його було видно з вікна класу – перша творча робота, яка підтримувала його морально у роки навчання. Свій професійний творчий шлях Донеллі розпочав у школі візуальних мистецтв у Нью-Йорку, де здобув ступінь бакалавра у галузі ілюстрації. Під час навчання Кавс проявляв себе за допомогою графіті у Нью-Йорку. Після закінчення навчання художник деякий час працював у компанії Jumbo Pictures як позаштатний аніматор, який малював фони для відомих мультсеріалів «101 далматинець», «Дар'я».

Від картин до скульптур

Все почалося 1999 року з японського бренду Bounty Hunter, для яких Кавс створив оригінальну вінілову іграшку. Після успіху цього задуму з ним співпрацювали ще кілька японських брендів. При цьому Донеллі продовжував працювати як ілюстратор - ці два творчі напрямки доповнювали одне одного. Зокрема, ілюстрував обкладинку The New Yorker та інші популярні американські видання. У 2013 році Кавс створює статуетку – новий трофей для церемонії MTV Video Music Awards в стилі Companion. Хоча на свєму творчому шляху Брайан набував дедалі більшої популярності у вузьких творчих колах, широким масам ім'я художника довго залишалося невідомим. Все змінилося після співпраці з My Plastic Heart, разом із якими KAWS розробив лімітовану серію вінілових іграшок. Саме завдяки фігуркам Кавс ім'я Брайана Донеллі стало відомим на весь світ. Вони припали до смаку дітям, яких тягне до всього яскравого та незвичайного, а також їх оцінили колекціонери на всіх континентах.

Значення KAWS у сучасній поп-культурі

Серед сучасних митців KAWS – один із найбільш затребуваних, його спадщина не вписується в рамки якогось конкретного жанру; при цьому стиль художника вгадується у кожній його роботі. У яких областях за час свого творчого шляху встиг попрацювати Браян Донеллі?

  • ілюстрація у мультиплікаційних фільмах;
  • ілюстрація для дизайну одягу та взуття всесвітньо відомих брендів;
  • графіті-художник;
  • скульптор.

Впевнені, що скоро цей список можна буде продовжити. У Нью-Йорку, Берліні, Парижі, Токіо, Лондоні та інших містах у митця відбулася вже не одна творча виставка. Його роботи продаються на аукціонах, що спеціалізуються на сучасному мистецтві. Одна з найбільш уславлених та рідкісних скульптур, створена майстром, Seated Companion була продана на аукціоні в Гонконгу за рекордні (поки що) для Донеллі 321 000 доларів.

У вас вже є фігурка KAWS чи новинка Сквідопоп? Саме час подивитися запропоновані варіанти в нашому магазині, вибрати ту, яка найбільше тішить око і якнайшвидше доповнити свій інтер'єр цією стильною річчю!

Схожі статті
Років 10 тому діти любили роботів, іграшкові літак..
26.08.2021
Каченя Лалафанфан стало популярним трендом року ..
29.12.2021
Приємні сюрпризи дітям – прерогатива дбайливих бат..
16.10.2022
Тема іграшок-хоррор актуальна вже давно – перше, щ..
04.07.2023
Представлені набори використовують принцип Лего і ..
04.07.2023